Γάζα: Σφοδρό σφυροκόπημα από το Ισραήλ – Επεκτείνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις

Αδιάκοπο το σφυροκόπημα της Λωρίδας της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό, την ώρα που πάνω από 7.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ενώ νοσοκομεία και καταφύγια κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω έλλειψης ρεύματος

Σφοδροί βομβαρδισμοί είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανέφεραν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή αυτήν. Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε εξάλλου ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο Ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

To CNN, μετέδωσε πως οι εκρήξεις συγκλόνισαν την Γάζα, ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή Nic Robertson υπάρχε «μια έντονη και διαρκή στρατιωτική κινητικότητα» τις τελευταίες ώρες στην περιοχή.  Ανέφερε μάλιστα πως είδε ένα «κυριολεκτικά ένα τεράστιο σύννεφο καπνού να βρίσκεται πάνω από τη Γάζα». 

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι «επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις» στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, προτρέποντας τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια. 

Η Γάζα «στραγγαλίζεται»

Ο παλαιστινιακός θύλακας «στραγγαλίζεται» προειδοποιεί ο ΟΗΕ. «Στη Λωρίδα της Γάζας εφαρμόζεται συλλογική τιμωρία, που αποτελεί έγκλημα πολέμου και πρέπει να σταματήσει άμεσα» τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου 1.000 νεκροί, άνθρωποι που αγνοούνταν και δεν έχουν περιληφθεί στους νεκρούς του πολέμου» εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δημοσίευσε την Πέμπτη μια έκθεση 212 σελίδων με τα ονόματα των 7.028 νεκρών που έχουν καταγραφεί μόλις σε 18 ημέρες από τις 7 Οκτωβρίου στον παλαιστιακό θύλακα, μεταξύ των οποίων 2.913 παιδιά.

Η έκθεση εξαιρεί όσους θάφτηκαν χωρίς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, εκείνους για τους οποίους τα νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εγγραφής και τους αγνοούμενους κάτω από τα ερείπια, που ανέρχονται σε περίπου 1.600, με πολλούς από αυτούς να φοβούνται ότι είναι νεκροί.

«Mυρίζει θάνατο και σώματα παιδιών βρίσκονται παντού»

Στην έκθεση δεν γίνεται διάκριση μεταξύ μαχητών και μη, αλλά αναφέρει την ηλικία και το φύλο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και ήρθε στη δημοσιότητα μετά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν «ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη» στους αριθμούς των θυμάτων που επικαλούνταν το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι μπορεί να χαρακτήρισε το υπουργείο με έδρα τη Γάζα «μέτωπο για τη Χαμάς», αλλά όταν όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα, δεν αμφισβήτησε ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι, πολλοί αθώοι πολίτες, είχαν σκοτωθεί.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μεταφέρουν την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει 7.028 θανάτους, εκ των οποίων πάνω από το 40% είναι παιδιά, με βάση την έκθεση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπήρξαν 18.482 τραυματισμοί, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς είναι παιδιά. Την ίδια στιγμή, 23 από τα 35 νοσοκομεία εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέρει. 

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι χρειάζονται αιμοκάθαρση, 30 πρόωρα βρέφη βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες και 2.000 ασθενείς με καρκίνο χρειάζονται επείγουσα θεραπεία, με τον ΠΟΥ να απευθύνει έκκληση ότι τίποτε από όλα αυτά είναι αδύνατον να γίνουν χωρίς καύσιμα για την λειτουργία των γεννητριών νοσοκομείων.

Αξιωματούχος του ΠΟΥ έκανε λόγο για απελπιστικές συνθήκες μέσα στα νοσοκομεία, με σοβαρά τραυματισμένους ασθενείς να χειρουργούνται σε διαδρόμους χωρίς αναισθητικό και «μυρίζει θάνατο» και «σώματα παιδιών» παντού.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί